12/10/2024
Διάφορα

“Έφυγε” ο θρυλικός Γιάννης Διακογιάννης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιο-σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης που άφησε εποχή.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Διακογιάννης

Από πολλούς θεωρείτο ο σημανικότερος αθλητικός δημοσιογράφος της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, λόγω των αστείρευτων γνώσεών του σχετικά με τον κλασικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του.Ήταν ένας άνθρωπος με βαθύτατη κουλτούρα και γαλλική ευγένεια κληροδοτημένη από τη Γαλλίδα μητέρα του. Μάλιστα την ίδια καταγωγή είχε και η πρώτη του σύζυγος.

Ο Διακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου 1931. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, έχοντας κυρίως αδυναμία στον στίβο.  Μετά το σχολείο σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία και αθλητική δημοσιογραφία στη Γαλλία.

Στη πλούσια δημοσιογραφική του σταδιοδρομία περιελαμβάνονται ανταποκρίσεις πολλών κορυφαίων αθλητικών γεγονότων, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς διοργανώσεις και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και πολλά άλλα.

Μεταξύ των άλλων, υπήρξε σχολιαστής και στον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2004, που κατέκτησε το τρόπαιο.

Από το 1966 έως το 1983 έβαλε το ποδόσφαιρο και τον στίβο σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι, μέσω της ιστορικής πλέον εκπομπής, «Αθλητική Κυριακή». Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του 1969 παρουσίασε το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Μάλιστα, εργάστηκε και σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ ως καθηγητής δημοσιογραφίας. Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν τα εξής βιβλία: «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990) και το «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006).

Ήταν ο πρώτος στον οποίο απονεμήθηκε για την εν γένει προσφορά του το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων».

Το1979 το επώνυμο του περιλήφθηκε σε στίχο του τραγουδιού: «Αρχίζει το ματς», σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Κόρη του ήταν η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη.