26/03/2023
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Δέσμευση Λυκομήτρου για ανάπτυξη της Παρακωπηλασίας

Στο πλαίσιο των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την 27η Μαρτίου του 2021, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ Βασίλης Λυκομήτρος προχώρησε σε μια ακόμη δέσμευση. Ο επικεφαλής της Κίνησης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» μέσω ανακοίνωσης του προθυμοποιήθηκε να εντάξει στο αγωνιστικό πρόγραμμα ένα από τα ελάχιστα παραολυμπιακά αθλήματα που δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα, αυτό της Παρακωπηλασίας.

Τα όσα αναφέρει ο Βασίλης Λυκομήτρος:

Αγαπητοί Φίλοι της Ελληνικής Κωπηλασίας,

Στο πλάνο δράσης για την κωπηλασία, της προσπάθειας μας ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αναβαθμίσουμε και να δώσουμε ξεκάθαρους στόχους για το μέλλον της Κωπηλασίας στην Ελλάδα, θα ήθελα να Δεσμευτώ για την ένταξη της Παρακωπηλασίας στο πρόγραμμα μας, καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα παραολυμπιακά αθλήματα που δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

Εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στην έναρξη της Παγκόσμιας Παρακωπηλασίας, ήταν μία από τις 5 πρώτες χώρες στο κόσμο που συμμετείχε στους πρώτους αγώνες της FISA. Ήμουν αυτός πού δημιούργησε τους πρώτους Διεθνείς Κανονισμούς και ο πρώτος Αρχηγός Κριτής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FISA Chief Classifier).

Μετά από 20 σχεδόν χρόνια από τη συμμετοχή της τετρακώπου (4+) του Ομίλου Ερετών στο Μιλάνο και τις συμμετοχές αναπήρων αθλητών και αθλητριών σε παγκόσμια πρωταθλήματα με κριτήριο την χρονομέτρηση, ακόμα δεν υπάρχει πανελλήνιο πρωτάθλημα παρά μόνον αγώνες επίδειξης.

Ενδεικτικά αναφέρω:
 2005, παγκόσμιο Γκιφού Ιαπωνία
 2006, Ήτον Ηνωμένο Βασίλειο
 2007, Μόναχο και 2008 Μόναχο
 2011, πρόκριση για μικτό διπλό σκιφ στο παγκόσμιο Μπλεντ Σλοβενία

Από τότε υπήρχαν συμμετοχές στη 2η φάση των πανελληνίων πρωταθλημάτων σαν επίδειξη και οι όμιλοι που είχαν προετοιμάσει τους αθλητές/τριες ήταν ΔΝΗΓ, ΝΟΘ, ΟΦΘ, ΙΟΘ, ΝΟΓ, ΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ, ΝΟΙ, ΝΑΣ.

Δεν έχει γίνει έκτοτε καμία ενέργεια από την ΕΚΟΦΝΣ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για την κατηγοριοποίηση αθλητών /τριών της αλλά και για την εκπαίδευση κριτών αξιολόγησης των αναπηριών και εξειδικευμένων προπονητών.

Οι προτάσεις μου για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Παρακωπηλασία είναι οι εξής:
 Συνεργασία με την ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ και τη Γ.Γ.Α. για την υποστήριξη των αθλητών και των συνοδών τους
 Διενέργεια Πανελληνίων πρωταθλημάτων Παρακωπηλασίας
 Βαθμολογικά κίνητρα στους ομίλους ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και να συμπεριλάβουν την Παρακωπηλασία

 Κάθε βοήθεια ώστε οι όμιλοι να γίνουν προσβάσιμοι και φιλικοί για όλους και όλες σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, Υπουργική απόφαση αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/699/2020 ΦΕΚ 2998/Β/20-7-2020
 Να δημιουργηθεί ομάδα κατηγοριοποίησης των ανάπηρων αθλητών/τριών (Classifiers) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα
 Να δημιουργηθεί ομάδα επιστημονικής υποστήριξης με Προπονητές, Ιατρούς, Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές για επιμόρφωση των Σωματείων και στήριξη των Αθλητών μας.

Ευελπιστώ στην δέσμευση όλων σας για την υποστήριξη και ευόδωση των προτάσεων μου, και είμαι διαθέσιμος για όποια ενημέρωση χρειαστείτε.

Με εκτίμηση
Βασίλειος Απ. Λυκομήτρος, OLY., M.D., Ph.D.