30/01/2023
Συνεντεύξεις - Αφιερώματα

Αν. Βόντζου: «Ελπίζω να καταφέρω να επιστρέψω στην Ελλάδα το Μάιο»

Οι Η.Π.Α έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία τους, η Καλιφόρνια, στην οποία ζει και σπουδάζει τα τελευταία χρόνια η Αναστασία Βόντζου, βρίσκεται σε λίγο καλύτερη μοίρα από κάποιες άλλες, όπως η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.

Μιλώντας στο rowit.gr, η βολιώτισσα κωπηλάτρια εξηγεί το πως κυλάει η περίοδος της καραντίνας στο Σαν Ντιέγκο, όπου και διαμένει. Παράλληλα, παρουσιάζει την πληθώρα δραστηριοτήτων που παρέχει η πόλη στους κατοίκους της. Διανύοντας πλέον το τρίτο έτος φοίτησης της στην Αγγλική Φιλολογία, αναφέρει τις θετικές της εντυπώσεις από την ειδικότητα αυτή.

Μεταξύ των άλλων, η έμπειρη αθλήτρια κάνει μια αναδρομή στην απρόσμενη και συνάμα πετυχημένη επιστροφή της στη “γαλανόλευκη” το 2018.

«Ευτυχώς, έχουμε λίγα κρούσματα στο Σαν Ντιέγκο»

Όσον αφορά την επικρατούσα κατάσταση στο Σαν Ντιέγκο, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αναφέρει: «Σε εμάς δεν είναι τόσο αυστηρά τα πράγματα όσο στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να στείλουμε κάποιο μήνυμα για να βγούμε έξω. Μολοταύτα, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να κρατάμε πάντα μια απόσταση ασφαλείας από τους υπολοίπους. Ευτυχώς, έχουμε λίγα κρούσματα, διότι πάρθηκαν εξ αρχής τα κατάλληλα μέτρα. Ωστόσο, έχουν κλείσει σχεδόν τα πάντα, από επιχειρήσεις μέχρι παραλίες και δημόσια πάρκα. Λειτουργούν μόνο τα καταστήματα τα οποία πουλούν προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως τα μάρκετ και τα φαρμακεία. Δυστυχώς, σε άλλες περιοχές των Η.Π.Α. οι οποίες είναι πιο πυκνοκατοικημένες υπάρχουν πολλά θύματα».

«Ούτε στο πανεπιστήμιο μου έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα με τον ιό. Η διοίκηση ζήτησε από τους φοιτητές που μένουν στις εστίες να τις εκκενώσουν. Αντιθέτως, εγώ που νοικιάζω δικό μου χώρο δεν αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα», συμπληρώνει.

” Η Βόντζου και το πλήρωμα της στο βάθρο των νικητριών του San Diego Crew Classic το  2018 (χρυσό μετάλλιο στην 8+)”

«Οι καθηγητές ενδιαφέρονται πολύ γι’ εμάς»                            

Ερωτηθείσα για το πως περνάει τον χρόνο της διευκρινίζει: «Αυτή τη περίοδο κάνω προπόνηση κυρίως στο σπίτι μου. Όσον αφορά τα μαθήματα, τα παρακολουθώ όλα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας», και τονίζει: «Oι καθηγητές ενδιαφέρονται πολύ γι’ εμάς. Δείχνουν κατανόηση λόγω της κατάστασης που επικρατεί και μας ρωτούν συχνά αν είμαστε εντάξει. Mάλιστα, προσφέρονται  μέχρι και να μας βοηθήσουν με τις μετακινήσεις μας».

«Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά»

Απεναντίας, εκφράζει τον προβληματισμό της: «Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες έχουν ακυρώσει όσες πτήσεις ήταν προγραμματισμένες για τον Απρίλιο. Εγώ έχω κλείσει εισιτήριο για τα τέλη Μαΐου. Αν και υπάρχει μια αβεβαιότητα με αυτό το θέμα, ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θα καταφέρω να επιστρέψω τον άλλο μήνα στην Ελλάδα».

«Δεν θα ταίριαζα πουθενά αλλού περισσότερο»

Σε δεύτερο χρόνο, η πάλαι ποτέ πρωταθλήτρια του ΝΟΒΑ κάνει λόγο για την ποιότητα ζωής στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Καλιφόρνια και όγδοη σε ολόκληρη την επικράτεια των Η.ΠΑ.: «Μου αρέσει πολύ η ζωή στο Σαν Ντιέγκο. Είναι μια μεγάλη πόλη στην οποία μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Έχει ζεστό κλίμα, αρκετές παραλίες και διάφορες διαδρομές για πεζοπορία. Επίσης, έχει καλή νυχτερινή ζωή», και προσθέτει: «Οι ντόπιοι είναι πολύ φιλόξενοι άνθρωποι, θυμίζουν λίγο τους Έλληνες. Δεν θα ταίριαζα πουθενά αλλού περισσότερο».

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη για την επιλογή μου»

Σχετικά με τις σπουδές της, η ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια στη διοργάνωση του Ρότερνταμ της Ολλανδίας το 2016 (αγωνιζόμενη με την Αννέτα Κυρίδου σε διπλό σκιφ) συμπεράνει: «Το Πανεπιστήμιο είναι πολύ καλό, τόσο από ακαδημαϊκής άποψης, όσο και από το φιλικό κλίμα που επικρατεί σε αυτό. Είμαι πολύ ευχαριστημένη για την επιλογή μου. Στην ειδικότητα της Αγγλικής Φιλολογίας καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνίας, κάτι το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να εντρυφήσει στον πολιτισμό και την ιστορία διαφόρων λαών. Μεταξύ άλλων, έχουμε μάθει πολλά πράγματα για τη ζωή των ιθαγενών της Αμερικής πριν αποικηθεί από τους Ευρωπαίους. Το Σαν Ντιέγκο ήταν μια από τις περιοχές στις οποίες κατοικούσαν οι Αζτέκοι, γι’ αυτό σε όλες ομάδες του πανεπιστημίου χρησιμοποιούμε το προσωνύμιο “Aztecs”».

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το surfing»

Κατόπιν, η Αναστασία Βόντζου επισημαίνει: «Ένα ακόμη άθλημα που δοκίμασα και μου άρεσε πολύ είναι το surfing. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στη σχολή μας παρέχουν τη δυνατότητα να το επιλέξουμε ως μάθημα. Η όλη ουσία είναι να μάθεις να στέκεσαι όρθιος στη σανίδα, ώστε να σου δώσει ώθηση το κύμα. Ως εκ τούτου, το Σαν Ντιέγκο είναι ιδανικό μέρος γι’ αυτό το σπορ, επειδή βρέχεται από τον ωκεανό. Πλέον, λόγω της καραντίνας δεν θα συνεχίσουμε τα μαθήματα στη θάλασσα. Θα παρακολουθούμε κάποια βίντεο και θα συμπληρώνουμε quiz».

” Μαζί με τη συναθλήτρια της Μαίη Εμμανουηλίδου

«Ήθελα να δοκιμάσω ξανά τα όρια μου»

Αναφορικά με την απροσδόκητη κλήση της στην εθνική ομάδα το καλοκαίρι του 2018, η ταλαντούχα αθλήτρια δηλώνει: «Εκείνη την περίοδο επέστρεψα στην Ελλάδα για διακοπές. Μια μέρα ενώ βρισκόμουν στο ΝΟΒΑ ο κ. Κουρκούμπας με ενημέρωσε ότι επιλέχθηκα για ένα προπονητικό κοινόβιο της εθνικής. Τότε, σκέφτηκα ότι αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία, ώστε να δοκιμάσω ξανά τα όρια μου και να διεκδικήσω κάποια διάκριση».

Συνεχίζοντας το συλλογισμό της, η ελληνίδα πρωταθλήτρια αναφέρει: «Τότε η εθνική ομάδα αποσκοπούσε σε μια αναδιοργάνωση, γι’ αυτό, αναζητούσε αθλητές οι οποίοι είχαν ήδη διακρίσεις. Επομένως, στελεχώθηκε με πολλές από τις αθλήτριες, οι οποίες σπουδάζαμε στο εξωτερικό».

” Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες εν ώρα δράσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκείνο το διάστημα η Βόντζου αγωνίστηκε σε δυο διεθνείς διοργανώσεις, με παρτενέρ την Μαίη Εμμανουηλίδου, στο διπλό σκιφ ελ. βαρών. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα K23 του Πόζναν της Πολωνίας το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε 4ο, χάνοντας το μετάλλιο για μόλις ένα δευτερόλεπτο. Στη πορεία κατέλαβε την 10η θέση στο Ευρωπαϊκό Ανδρών-Γυναικών της Γλασκώβης.

Κλείνοντας, η Αναστασία Βόντζου καταθέτει την εξής άποψη: «Σκέφτηκα πολύ σοβαρά να διεκδικήσω ξανά μια θέση στην εθνική, όμως δεν γινόταν να συνδυαστεί με τη σχολή μου. Παρ’ όλα αυτά, σκοπεύω να το επιχειρήσω αφότου αποφοιτήσω».