05/06/2023
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Ανακοίνωση για την δημιουργία του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Κωπηλασίας

Μια σημαντική εξέλιξη για τον χώρο της ελληνικής κωπηλασίας προέκυψε προ ολίγου καιρού, καθώς ιδρύθηκε το νέο µη κερδοσκοπικό Σωµατείο Ελλήνων Προπονητών Κωπηλασίας µε την Επωνυµία “ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ” και Δ.Τ. ΣΕΠΚω.Το Σωµατείο, του οποίου τα ιδρυτικά μέλη ανέρχονται σχεδόν στα 30, έχει σκοπό την αναγνώριση και την ισχυροποίηση του ρόλου των προπονητών.

Δελτίο τύπου

ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ

Πρόσφατα έλαβε χώρα, µε έδρα τη Θεσσαλονίκη, η σύσταση και πλήρης λειτουργία, του νέου µη κερδοσκοπικού Σωµατείου Ελλήνων Προπονητών Κωπηλασίας µε την Επωνυµία “ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ” και Δ.Τ. ΣΕΠΚω, σύµφωνα µε τη Διάταξη του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και το Ιδρυτικό Καταστατικό µε τους σκοπούς και λοιπούς όρους του. Το εν λόγω Σωµατείο αποτελεί στην ουσία Επαγγελµατικό Σύλλογο, του οποίου ένας από τους σκοπούς, είναι οι νόµιµοι εκπρόσωποι του να έχουν δυνατότητα να παρακολουθούν τις ενέργειες που αφορούν σε Προπονητές Κωπηλασίας και να λαµβάνουν άµεσα γνώση των εξελίξεων, γύρω από το άθληµα της κωπηλασίας, µε σκοπό την ευρύτερη προάσπιση των συµφερόντων των µελών του Σωµατείου, την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των Προπονητών κ.α. Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι του Σωµατείου να µπορούν να παρίστανται σε υπερκείµενους Θεσµούς και στην Οµοσπονδία της Κωπηλασίας (ΕΚΟΦΝΣ ή ΠΟΠΑ κα).

Από Αριστερά προς Δεξιά: Ματθαίος Γκάρος – Γιώργος Νοταρόπουλος – Δανιήλ Φίτσιος μέλη του ΔΣ του ΣΕΠΚώ, Γρηγόρης Ερμείδης αναπληρωματικό μέλος ΔΣ και Τάσος Λαπίκωφ

Τα ιδρυτικά µέλη του ανέρχονται σε περίπου 30 αλλά πολύ άµεσα αυξήθηκαν δραστικά και πανελλαδικά σε σύνολο περίπου 150 ενεργών προπονητών Κωπηλασίας σε όλη την Ελλάδα. Το ιδρυτικό Διοικητικό Συµβούλιο που αποτελούνταν από Δανιήλ Φίτσιο, Ιωάννη Τσαλούχο, Γιώργο Τσιοµπανίδη, Σπύρο Ασπρογέρακα και Ματθαίο Γκάρο, αντικαταστάθηκε από το νέο ΔΣ κατόπιν νοµίµων εκλογών για διάρκεια 3ων ετών, το οποίο νέο διοικητικό συµβούλιο αποτελείται από Δάνο Φίτσιο (ως πρόεδρο που επανεξελέγει) Θεσσαλονίκη, τον πρώτο σε ψήφους ΓΓ Γιώργο Νοταρόπουλο Κέρκυρα, Ανδρέα Λιγγερίδη Θεσσαλονίκη, Ματθαίο Γκάρο Θεσσαλονίκη, ο οποίος επίσης επανεξελέγη και Χρήστο Λίτσα Πόρο και οι εκπρόσωποι στην Οµοσπονδία και στην Π.Ο.Π.Α. (Πανελλήνια Οµοσπονδία Προπονητών Αθληµάτων) είναι ο Γιώργος Νοταρόπουλος και αναπληρωτής Ματθαίος Γκάρος.

Η Κωπηλασία είναι ένα από τα πιο όµορφα αλλά απαιτητικά και εντατικά αθλήµατα, που στην Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά µετάλλια σε εγχώριο, διεθνές, ευρωπαϊκό και Ολυµπιακό επίπεδο. Στα βάθη της αρχαιότητας έχει τις ρίζες της η Κωπηλασία. Στην Ιλιάδα περιγράφεται το ξεκίνηµα του ελληνικού στόλου µε ιδιαίτερη έµφαση στον ρυθµό των κωπηλατών .

Η Δήμητρα Γιαννιού, από το κλιμάκιο Ανάπτυξης της Εθνικής ομάδας κατά τη διάρκεια Εργομετρικών τέστ Ανάπτυξης σε Σωματεία (στη φωτογραφία ΝΑΟΚαλαμαριάς Θεσσαλονίκης)

Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι οι Φαίακες επέλεξαν πλήρωµα πενήντα δύο εκλεκτών κωπηλατών για την επάνδρωση καινούργιου σκάφους. Ήταν τόσο καλοί µάλιστα, ώστε δεν χρειάζονταν ούτε πηδαλιούχο, ούτε πηδάλιο. Το 296 µ.χ. µετάλλιο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ παριστά τετράκωπο λέµβο, ενώ το 973 µ.χ. οχτώ βασιλείς της Σκοτίας, Αγγλίας και Ουαλλίας επανδρώνουν οχτάκωπο λέµβο µε πηδαλιούχο τον Έντγκάρ ο οποίος µόλις είχε στεφθεί βασιλιάς της Βρετανίας και κάνουν διαδροµή στον ποταµό Ντή για να τον τιµήσουν.

Πιο πρόσφατα, το 1885 ιδρύεται ο Όµιλος Ερετών (ερέτης = κωπηλάτης) µε έδρα το Φάληρο, ο οποίος είναι και το πρώτο σωµατείο πανελλαδικά σε όλα τα αθλήµατα. Το άθληµα της κωπηλασίας συµπεριλήφθηκε από τους 1ους σύγχρονους Ολυµπιακούς αγώνες το 1896 στο πρόγραµµα της Αθήνας και είχε προγραµµατιστεί να γίνει στον Πειραιά. Όµως οι κακές καιρικές συνθήκες δεν του επέτρεψαν να διεξαχθεί. Το 1900 πραγµατοποιήθηκε κανονικά στο Παρίσι όπου δεν υπήρχε ελληνική συµµετοχή. Η ελληνική κωπηλασία πήρε για πρώτη φορά µέρος σε Ολυµπιακούς αγώνες το 1948 στο Λονδίνο µε τρεις µάλιστα βάρκες.

Όσον αφορά τις πιο σημαντικές στιγμές του αθλήματος στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, ο Βασίλης Πολύµερος και o Νίκος Σκιαθίτης έλαβαν την 3η θέση στο διπλό σκιφ ελ. βαρών, στην Ολυµπιάδα του 2004, ο Βασίλης Πολύµερος, με τον Δημήτρη Μούγιο αυτή τη φορά, βγήκαν 2οι, στην Ολυµπιάδα του Πεκίνο το 2008, η Αλεξάνδρα Τσιάβου με την Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατετάγησαν 3ες στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, στην Ολυµπιάδα του Λονδίνου το 2012, ενώ πιο πρόσφατα ο Στέφανος Ντούσκος βγήκε 1ος στο σκιφ ανδρών, στην Ολυμπιάδα του Τόκιο. Μερικοί ακόμη από τους δεκάδες άλλους αθλητές που έχουν λάβει διακρίσεις σε εγχώριες και διεθνείς / ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι οι εξής: Χριστίνα Μπούρµπου ΝΟ Θεσσαλονίκης, Αννέτα και Μαρία Κυρίδου ΝΟ Ιωαννίνων, Πέτρος Γκαϊδατζής ΝΑΟ Καλαµαριάς Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Αναστασιάδου ΝΟ Καστοριάς, Ευαγγελία Φράγκου ΝΟ Γιαννιτσών, Μιλένα Κοντού ΝΟ Μυτιλήνης, Γιάννης Καλανδαρίδης & Αντώνης Παπακωνσταντίνου ΕΝΟΑ (Αθήνα) κ.α., αναμένεται να ακουστούν προσεχώς κι άλλες επιτυχίες, “βαραίνοντας” τις αποσκευές τους µε µετάλλια.

Όλοι αυτοί οι αθλητές, που έχουν διακριθεί και αναµένεται να διακριθούν, έκαναν τα πρώτα, βασικά και ουσιώδη βήµατά τους, χτίζοντας τη στέρεη και επιτυχή πορεία τους, µέσα στα κατά τόπους Σωµατεία/ Οµίλους Αθλητικούς, όπου ανήκουν. Οι Σωµατειακοί Προπονητές κωπηλασίας και εν γένει τα Σωµατεία είναι ο θεµελιώδης λίθος του αθλήµατος, οι οποίοι χρήζουν προσοχής και προστασίας, ώστε να συνεχίσουν το λαµπρό έργο και την “τροφοδότηση” (από µεγάλους Έλληνες αθλητές) της Εθνικής Οµάδας. Η δε Εθνική Οµάδα µε τον Επικεφαλής Οµοσπονδιακό Προπονητή Τζάνι Ποστιλιόνε έχει αποδείξει ότι παράγει έργο, σε άµεση σχέση και συνεργασία µε τα Σωµατεία αυτά.

Μία τέτοια, λοιπόν, κίνηση, όπως η λειτουργία του Συνδέσµου Ελλήνων Προπονητών Κωπηλασίας, θα αναγνωρίσει και ισχυροποιήσει το ρόλο τους, καθώς θα µπορούν να συµµετέχουν σε διαδικασίες που τους αφορούν και θα συµβάλλουν τα µέγιστα, µέσω εποικοδοµητικών κύκλων συνεργασίας.