Προερχόμενη από οικογένεια πρωταθλητών, η Αθηνά Αγγελοπούλου κατόρθωσε και με το παραπάνω να αφήσει το δικό της στίγμα στην ελληνική κωπηλασία. Διαθέτοντας τα κατάλληλα προσόντα και όρεξη για δουλειά, σε σύντομο χρονικό διάστημα έφερε σημαντικές επιτυχίες. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για τις Η.Π.Α., ούτως ώστε να σπουδάσει με υποτροφία πλήρους φοίτησης στο University of Southern California.
Μετά από ένα εποικοδομητικό και πλούσιο σε εμπειρίες κύκλο σπουδών σε ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του Αμβούργου εστιάζει πλέον στους νέους ορίζοντες που ανοίγονται στην εν Ελλάδι επιστροφή της.
” Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι κατά την παρουσίαση τους από τον Ολυμπιακό”
«Καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή μου τα αδέρφια μου»
Όσον αφορά τα πρώτα της αθλητικά βήματα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια εξιστορεί: «Από το 2004 μέχρι το 2008 ασχολιόμουν με τη ρυθμική γυμναστική. Εκείνη τη χρονιά έπαθα ρήξη μηνίσκου στο γόνατο, με αποτέλεσμα να σταματήσω, για να χειρουργηθώ. Κάποια στιγμή, ο γιατρός ο οποίος με είχε αναλάβει με παρότρυνε να κάνω κωπηλασία. Το ότι με αυτό το άθλημα ασχολούνταν τα αδέρφια μου, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στο να σκεφτώ σοβαρά τα λεγόμενα του».
«Πολύ σημαντικό να έχεις πλάι τους δικούς σου ανθρώπους»
Μετέπειτα, πλέκει το εγκώμιο των έτερων πρωταθλητών του “κουπιού”, των αδερφών της Διονύση και Βασίλη: «Στην αρχή ο καθένας μας είχε διαφορετική ασχολία. Από ένα σημείο και μετά αφοσιωθήκαμε και οι τρεις στο ίδιο άθλημα, το οποίο αποτέλεσε την ιδανικότερη εξέλιξη. Μια εξέλιξη η οποία ήταν και βολική, λόγω του ότι πηγαίναμε όλοι στον ίδιο προορισμό, αλλά και ευχάριστη. Με άλλα λόγια, είναι πολύ σημαντικό να έχεις πλάι σου τους δικούς ανθρώπους. Έτσι γνωρίζεις ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα χαρεί με την επιτυχία σου, καθώς και θα σου συμπαρασταθεί σε μια δύσκολη κατάσταση».
” Στιγμιότυπο από την αποφοίτηση της ταλαντούχας κωπηλάτριας”
«Η Αμερική ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου»
Σε δεύτερο χρόνο, η 24χρονη κωπηλάτρια κάνει λόγο για τις σπουδές της σε ακαδημαϊκή δομή της μεγαλύτερης σε πληθυσμό πολιτείας των Η.Π.Α, της Καλιφόρνια: «Σπούδασα Κοινωνιολογία και Εργοθεραπεία στο University of Southern California, το οποίο βρίσκεται στο Λος Άντελες. Τον Δεκέμβριο του 2019 αποφοίτησα και λίγους μήνες μετά επέστρεψα στην Ελλάδα. Τα πανεπιστήμια αυτής της χώρας σου προσφέρουν τη δυνατότητα να λάβεις πτυχία δυο ειδικοτήτων. Μια εξίσου σημαντική παροχή τους είναι ο συνδυασμός σπουδών και ενασχόλησης με το άθλημα που αγαπάς. Τα χρόνια που πέρασα στην Αμερική μου απέφεραν φοβερές εμπειρίες. Αναμφισβήτητα, η αποδοχή αυτής της υποτροφίας ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει στη ζωή μου. Αν με ρωτούσε κάποιος αν την επαναλάμβανα, η απάντηση μου θα ήταν σίγουρα καταφατική».
«Τον πρώτο καιρό δυσκολεύτηκα να εγκλιματιστώ»
Παράλληλα, η έμπειρη αθλήτρια περιγράφει την περίοδο προσαρμογή της στο πανεπιστήμιο της πόλης των Αγγέλων: «Τον πρώτο καιρό δυσκολεύτηκα να εγκλιματιστώ στη νέα ζωή που ξεκινούσα εκεί. Δεν χρειαζόταν να εξοικειωθώ μόνο με το υπάρχον εκπαιδευτικό συστήματος και τον τρόπο προπόνησης, αλλά και με τη γενικότερη νοοτροπία της χώρας. Πέρα απ’ τα υπόλοιπα μια ακόμη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν στο να συνηθίσω να γυμνάζομαι στον ίδιο χώρο μαζί με άλλες κοπέλες. Το διάστημα που αγωνίστηκα στο ΝΑΣ, αλλά και εκείνο στον Ολυμπιακό, εκτός από εμένα υπήρχαν το πολύ μια με δυο ακόμη αθλήτριες. Όπως και να το κάνουμε είναι αλλιώς να προπονείσαι από κοινού με άλλες 35 κοπέλες».
«Ωστόσο, στάθηκα τυχερή, διότι είχα πολλούς ανθρώπους να με στηρίξου. Τόσο οι καθηγητές μου όσο και συμφοιτήτριες μου βοήθησαν όσο περισσότερο μπορούσαν. Πολλές εξ αυτών ήταν επίσης Ευρωπαίες, επομένως ένιωθαν και εκείνες το πώς είναι να σου λείπει το σπίτι και η ρουτίνα που είχες πριν δημιουργήσει», και καταλήγει.
” Αγγελοπούλου και Ζέρβα στο πόντιουμ των νικητριων του Αμβούργου”
«Το 2014 έζησα ανεπανάληπτες στιγμές με την εθνική ομάδα»
Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων της, η Αθηνά Αγγελοπούλου θυμάται το πιο πετυχημένο διάστημα της αθλητικής της πορείας: «Τον Αύγουστο του 2014 έζησα ανεπανάληπτες στιγμές με την εθνική ομάδα. Αγωνιστήκαμε με τη Κατερίνα Ζέρβα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων- Νεανίδων του Αμβούργου και πήραμε την 3η θέση στο διπλό σκιφ. Στη πορεία, γύρισα στην Ελλάδα μόλις για μισή μέρα. Ετοίμασα τα πράγματα μου και το πρωί της επομένης πέταξα για τη Κίνα. Έδωσα το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στη πόλη Νιαντζίνγκ και κατέκτησα ακόμη ένα χάλκινο μετάλλιο, αυτή τη φορά στο σκιφ. Όλα εκτυλίχθηκαν τόσο γρήγορα, που μου πήρε κάμποσο καιρό να συνειδητοποιήσω τι είχα πετύχει».
” Η Αθηνά στο ρόλο της λαμπαδηδρόμου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων της Κίνας”
«Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που με ευχαριστεί»
Μεταξύ των άλλων, η λαμπαδηδρόμος του Παναθηναϊκού σταδίου, λίγους μήνες πριν ανέβει στο βάθρο των νικητριών της κινέζικης πόλης, εξηγεί το πως προέκυψε η επιστροφή της στα “γαλανόλευκα κουπιά” το 2018: «Τότε, οι προπονητές της εθνικής μου είχαν αναφέρει ως πιθανότητα την επανένταξη μου στην ομάδα. Αν και διατηρούσα επαφές μαζί τους, η πρόταση αυτή μου φάνηκε απρόσμενη. Εκείνη την περίοδο βρισκόμουν σε αρκετά καλή φόρμα, διότι ήδη προετοιμαζόμουν για να συμμετάσχω σε μια διοργάνωση με την ομάδα του πανεπιστημίου μου. Κάπως έτσι -λοιπόν- επιστρέφοντας στην Ελλάδα ενσωματώθηκα στο προπονητικό κοινόβιο. Δεν είχα θέσει κάποιον υψηλό στόχο. Το μόνο που ήθελα ήταν να ασχοληθώ με κάτι που με ευχαριστεί».
Σημειώνεται ότι η επάνοδος της Αγγελοπούλου στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πραγματοποιήθηκε στο 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο του Λιντς της Αυστρίας, συμμετέχοντας με την Μαργαρίτα Γεωργούδη στη δίκωπο. Στη πορεία ακολούθησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ23 στο Πόζναν της Πολωνίας, όπου και αγωνίστηκε στο πλευρό της προαναφερθείσας κωπηλάτριας, της Δήμητρας Τσαμοπούλου και της Ιωάννας Μπιτζιλαίου, σε τετράκωπο. Η τελευταία της εμφάνιση με το “γαλανόλευκο κορμάκι” ήταν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκώβης της Σκωτίας, όπου είχε παρτενέρ τη Σοφία Ασουμανάκη στο διπλό σκιφ.
«Ανέφικτος ο πρωταθλητισμός από μια ηλικία και μετά»
Αναλογιζόμενη τα κακώς κείμενα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η πειραιώτισσα πρωταθλήτρια επισημαίνει: «Δυστυχώς, από την ηλικία των 24-25 και μετά οι συνθήκες δεν εννοούν την ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό. Από τη στιγμή που δεν σου αποφέρει κάποιο χρηματικό όφελος είναι ανέφικτο να ασχοληθείς για πολύ καιρό. Από την άλλη, θεωρώ ότι όσοι συνεχίζουν να κάνουν πρωταθλητισμό, έχοντας ξεπεράσει αυτό το ηλικιακό όριο, είναι άξιοι θαυμασμού. Κακά τα ψέματα, αναγκάζονται να θυσιάσουν πολλά πράγματα».
” Η πειραιώτισσα πρωταθλήτρια εν ώρα δράσης με την ομάδα του πανεπιστημίου της”
«Να πετύχουν οι αθλητές της εθνικής το όνειρο τους»
Συν τοις άλλοις, η πάλαι ποτέ πρωταθλήτρια της “γαλανόλευκης” σχολιάζει: «Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί στο Βαρέζε της Ιταλίας η ρεγκάτα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Εύχομαι ολόψυχα στους αθλητές της εθνικής να πετύχουν το όνειρο τους, μιας και έχουν αφιερώσει ατελείωτες ώρες προπόνησης γι’ αυτόν τον σκοπό».
Ακολούθως, σχολιάζει τις προπονητικές ικανότητες του επικεφαλή ομοσπονδιακού τεχνικού, Τζάνι Ποστιλιόνε: «Αν και διαφωνώ σε κάποια πράγματα με τον κ. Τζάνι., θεωρώ ότι το να βρίσκεται επί σειρά ετών στο χώρο αποδεικνύει πόσο καλός γνώστης του αντικειμένου είναι. Εν ολίγοις, είναι επαγγελματίας, αλλά με τον δικό του τρόπο. Μολοταύτα, πιστεύω ότι η εθνική έχει ανάγκη έναν προπονητή, ο οποίος να μπορεί να προσεγγίζει πιο ουσιαστικά τους αθλητές, αντιλαμβάνοντας και καλύπτοντας τις ανάγκες τους».
«Πλέον επικεντρώνομαι στην επαγγελματική μου αποκατάσταση»
Έπειτα, η Αθηνά Αγγελοπούλου δηλώνει τα εξής: «Τη περσινή χρονιά έμεινα εκτός αγωνιστικής δράσης. Ο λόγος ήταν ότι αντιμετώπισα έναν τραυματισμό στη μέση και ένα στον ώμο. Αρχικά έκανα χειρουργείο και στη πορεία ακολούθησε και η αποθεραπεία μου. Πλέον επικεντρώνομαι στην επαγγελματική μου αποκατάσταση. Ελπίζω να βρω μια δουλειά, η οποία θα με γεμίζει, κάνοντας με να ξυπνάω κάθε πρωί με κέφι».
«Να περάσει γρήγορα αυτή η δυσάρεστη κατάσταση»
Η συζήτηση κλείνει με την Αθηνά να στέλνει ένα θετικό μήνυμα για την έκβαση στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού: «Ελπίζω να περάσει γρήγορα αυτή η δυσάρεστη κατάσταση και να επιστρέψουμε ξανά στην κανονικότητα μας. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχηθώ να υπάρχει υγεία που είναι και το πιο βασικό και κατά δεύτερον να ανακάμψουν οι πληγέντες από την καραντίνα επιχειρηματίες. Μακάρι να υποδεχθούμε το 2021 ως νικητές από αυτή τη μάχη».