20/05/2024
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες Διεθνή Παράκτια Κωπηλασία HOT

Με κάθε επισημότητα στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες η παράκτια κωπηλασία

Με κάθε επισημότητα πλέον, το αγώνισμα της Παράκτιας Κωπηλασίας Beach Sprint εντάσσεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα, αρχής γενομένης από την διοργάνωση του 2028 στο Λος Άντζελες. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται τρεις κατηγορίες, το μόνο σκιφ Ανδρών, το μονό σκιφ Γυναικών, καθώς και το μεικτό διπλό σκιφ.

Την είδηση γνωστοποίησε η Παγκόσμια Κωπηλατική Ομοσπονδία στην ΕΚΟΦΝΣ και σε όλες τις υπόλοιπες Εθνικές Ομοσπονδίες, μετά από απόφαση της ΔΟΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, την πρόκριση για τα τρία αγωνίσματα που θα πάρουν το βάφτισμα του πυρός στο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες θα λάβουν 32 αθλητές και 32 αθλήτριες. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος πρόκρισης, καθώς και οι τόποι διεξαγωγής για τα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2025, 2026 και 2027.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η εξέλιξη αυτή προέκυψε μερικές μέρες πριν την διεξαγωγή του 3ου Πανελληνίου πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας που θα γίνει το άλλο Σαββατοκύριακο 21-22 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Μεταξύ των άλλων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία διευκρίνισε το τέλος των ελαφρών βαρών στα αγωνίσματα της κλασσικής κωπηλασίας, από το ολυμπιακό πρόγραμμα. Ωστόσο θα παραμείνουν στα Παγκόσμια πρωταθλήματα. Τα αγωνίσματα της κλασσικής κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες θα διεξαχθούν σε απόσταση 1500μ. παρ’ όλα αυτά, οι αγώνες πρόκρισης θα πραγματοποιηθούν σε απόσταση 2000μ. όπως ίσχυε έως σήμερα.   

Η ανακοίνωση της ΕΚΟΦΝΣ:

Σε μια νέα εποχή περνάει το άθλημα της Κωπηλασίας μετά την οριστική απόφαση της ΔΟΕ να συμπεριλάβει και επίσημα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028 στο Λος Άντζελες το νέο αγώνισμα της Παράκτιας Κωπηλασίας Beach Sprint με τρεις διαφορετικές κατηγορίες το Μόνο Ανδρών, το Μονό Γυναικών και το Μεικτό διπλό.

Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων θα διεξάγονται δυο κωπηλατικά αγωνίσματα, αφού υπάρχει ήδη και η κλασική αγωνιστική Κωπηλασία.

Η πολύ σπουδαία είδηση έρχεται λίγες μέρες πριν το 3ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας που θα γίνει το άλλο Σαββατοκύριακο 21-22 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη το οποίο, όπως και όλος ο οργανισμός της Παράκτιας στην Ελλάδα και παγκοσμίως αποκτούν πλέον άλλη δυναμική.

Γ.Βράμπας: «Νέα δυναμική για την κωπηλασία παγκοσμίως»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Βράμπας έκανε την παρακάτω δήλωση μετά την ανακοίνωση της ΔΟΕ με την οποία παραλαμβάνει την Παράκτια Κωπηλασία στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων του Λος Άντζελες το 2028 : «Το άθλημα της κωπηλασίας αποκτά μια νέα δυναμική παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Η Ομοσπονδία μας κατανοώντας έγκαιρα την εξέλιξη αυτή αλλά και την δυναμική που αναπτύσσεται ραγδαία έχει προνοήσει ξεκινώντας με μεγάλη επιτυχία την διοργάνωση πρωταθλημάτων beach sprint to 2021. Το επόμενο Σαββατοκύριακο διοργανώνουμε ήδη το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Αλεξανδρούπολη, στοχεύοντας στη ίδρυση νέων σωματείων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η στελέχωση της εθνικής ομάδας έχει ξεκινήσει με τις προκρίσεις που διεξήχθησαν στην Θεσσαλονίκη για το σχηματισμό της ομάδας που μας εκπροσώπησε στους Μεσογειακούς αγώνες παράκτιων αθλημάτων στο Ηράκλειο και συνεχίζεται. Η κωπηλασία εξελίσσεται!».

Τέλος τα ελαφρά βάρη, στα 1500μ. τα Ολυμπιακά αγωνίσματα στο Λ.Α

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι την πρόκριση θα τα τρία αγωνίσματα που θα κάνουν ντεμπούτο στο Λος Άντζελες και συγκεκριμένα στο Λονγκ Μπιτς  θα πάρουν 64 αθλητές κι αθλήτριες 32 άνδρες και 32 γυναίκες ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο τρόπος πρόκρισης καθώς και οι τόποι που θα φιλοξενήσουν τα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2025, 2026 και 2027.

Σε διευκρινιστικές πληροφορίες που έδωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία οριστικοποιήθηκε το τέλος των αγωνισμάτων των ελαφρών βαρών στα αγωνίσματα της κλασσικής κωπηλασίας από την ίδια διοργάνωση τα οποία θα παραμείνουν στο πρόγραμμα των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Επίσης έκανε γνωστό ότι τα αγωνίσματα της κλασσικής κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες θα διεξαχθούν κατ εξαίρεση σε απόσταση 1500μ. ωστόσο όλοι οι αγώνες πρόκρισης θα διεξαχθούν σε απόσταση 2000μ. όπως πάντα.   

πηγή φωτογραφίας: barlettaworldrowingcoastal2023.org