Με παρακαταθήκη την περσυνή καθόλα επιτυχημένη της χρονιά, η Σοφία Δαλίδου δηλώνει απόλυτα έτοιμη για νέες προκλήσεις στον χώρο του “κουπιού”.
Η 17χρονη κωπηλάτρια αποτελεί τρανό παράδειγμα της σωστής και μεθοδευμένης δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στις τάξεις του ΟΕΑ-ΝΑΒ, καθώς κατάφερε να αναδειχθεί τόσο πρωταθλήτρια Ευρώπης όσο και κόσμου, στη κατηγορία των Νεανίδων, στο αγώνισμα του διπλού σκιφ.
Μάλιστα, η βολιώτισσα πρωταθλήτρια βραβεύτηκε για τα επιτεύγματα της από δυο σημαντικές επιτροπές σε λίγους μόνο μήνες. Αρχικά έλαβε την 4η θέση του βραβείου Piotr Nurowski για την Καλύτερη Ευρωπαία Νεαρή Αθλήτρια του 2022, μετά από ψηφοφορία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Κατόπιν, στην εκδήλωση της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Make Place For One More Woman Awards 2022, η οποία αφορά βραβεύσεις που αποσκοπούν στην προώθηση και μεγαλύτερη εμπλοκή των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις του αθλητισμού, της απονεμήθηκε το βραβείο «Sports Performance Youth Award».
” Η Σοφία ενώ παραλαμβάνει το βραβείο της από τις Ευρωπαϊκές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές”
Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, η δις βαλκανιονίκης στη Στρούγκα των Σκοπίων το 2021 (χρυσό μετάλλιο στο τετραπλό σκιφ κορασίδων και χάλκινο στο σκιφ κορασίδων) κάνει λόγο για την εντυπωσιακή περσυνή της πορεία με το “εθνόσημο”, καθώς και στη συνεργασία με το πλήρωμα της, Στέλλα Νάτσιουλα. Παράλληλα, αναφέρεται στα άτομα που την έχουν στηρίξει, καθώς και στους στόχους που έχει θέσει για τη νέα αγωνιστική σεζόν.
“Κωπηλασία μέσω… του μεγάλου της αδερφού”
Σχετικά με τα πρώτα της βήματα στο άθλημα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια εξιστορεί: «Με την κωπηλασία ήρθα σε επαφή εντελώς τυχαία πριν από έξι χρόνια. Άρχισε να ασχολείται πρώτα ο μεγάλος μου αδερφός και μετά από κάποιες βδομάδες δεν δίστασα να ξεκινήσω και εγώ. Οι πρώτες μέρες της προπόνησης ήταν πολύ δύσκολες. Είναι γνωστό εξάλλου ότι είναι πολύ σκληρό το συγκεκριμένο άθλημα».
«Να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό»
Κατόπιν, η Σοφία Δαλίδου κάνει λόγο για την περσυνή και άκρως επιτυχημένη για την ίδια σεζόν: «Πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε χωρίς να έχω θέσει μεγάλους στόχους, ωστόσο ολοκληρώθηκε έχοντας φέρει τις μεγαλύτερες μου επιτυχίες. Το μόνο που είχα στο μυαλό ήταν να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Έβλεπα ότι “τσουλούσε” πολύ ευχάριστα η προπόνηση και έτσι λοιπόν το ένα έφερε το άλλο. Ξεκίνησα με τις χειμερινές προπονήσεις και στη πορεία συμμετείχα στα τεστ αξιολόγησης της εθνικής ομάδας. Ακολούθως, αγωνίστηκα στη διεθνή Ρεγκάτα του Πιεντιλούκο της Ιταλίας, όπου και κατέκτησα δυο χρυσά μετάλλια στο διπλό σκιφ, μαζί με τη Στέλλα Νάτσιουλα».
«Στο Βαρέζε ανταμείφθηκαν οι κόποι μας»
«Τον Μάιο συμμετείχα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στο Βαρέζε της Ιταλίας, όπου κατέκτησα ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο με τη Στέλλα, στο ίδιο αγώνισμα. Έπειτα από πολύ καλή και εντατική προετοιμασία στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά πήρα μέρος, ξανά με το ίδιο πλήρωμα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων που διεξήχθη και εκείνο στο Βαρέζε. Στον ημιτελικό βγήκαμε 1ες με χρόνο 6:57.95, σπάζοντας έτσι το παγκόσμιο ρεκόρ που διατηρούσαν οι Γερμανίδες Julia Lier και Marie-Catherine Arnold, με 07:03.18, από τη διοργάνωση του 2009. Στον τελικό πήραμε το χρυσό μετάλλιο, καταρρίπτοντας ξανά το παγκόσμιο ρεκόρ με 06:57.40. Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μπορώ να πω πως η σεζόν που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, αλλά εκ του αποτελέσματος ανταμείφθηκαν οι κόποι μας», και καταλήγει.
«Θαυμάζω τα μεγαλύτερα μέλη της εθνικής»
Ερωτώμενη για το ίνδαλμα της από το χώρο της κωπηλασίας, η πρωταθλήτρια του ΟΕΑ-ΝΑΒ εξηγεί: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο στο μυαλό μου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρατηρώ τα μεγαλύτερα μέλη της εθνικής ομάδας και τους θαυμάζω για την επιμονή και την σκληρή προπόνηση που κάνουν. Είναι πολύ σημαντικό το ότι έχω την ευκαιρία να προπονούμαι μαζί τους στα κοινόβια».
«Ευχαριστήσω τους γονείς μου μέσα από την ψυχή μου»
Συνεχίζοντας το συνειρμό των σκέψεων της, η Δαλίδου τονίζει τα εξής: «Μέσα από τη σκληρή προπόνηση έρχεται το μετάλλιο. Στο δρόμο προς την επιτυχία, όμως, ο κάθε αθλητής περνάει μέσα από αποτυχίες, τραυματισμούς και απογοητεύσεις. Πρέπει όμως να βρίσκει πάντα τη δύναμη να συνεχίσει. Σε αυτό συμβάλει βέβαια το κοντινό του περιβάλλον. Στο δικό μου κοντινό περιβάλλον βρίσκονται κυρίως οι γονείς μου, τους οποίους και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά μέσα από την ψυχή μου, διότι πιστεύουν σε εμένα και με στηρίζουν καθημερινά».
«Λειτουργήσαμε σαν σύνολο… για να έρθει το παγκόσμιο μετάλλιο»
Σε δεύτερο χρόνο, η ταλαντούχα κωπηλάτρια αναφέρεται στη συνοδοιπόρο στις σημαντικές επιτυχίες της, Στέλλα Νάτσιουλα: «Στην αρχή της χρονιάς όλοι οι αθλητές είναι “αντίπαλοι” μεταξύ τους, διότι ο καθένας πρέπει να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του, ούτως ώστε να εδραιώσει την θέση του στην ομάδα. Σε γενικές γραμμές, είμαι ένας άνθρωπος που συνεργάζεται εύκολα. Η συνεργασία μου με την Στέλλα δεν μπορώ να πω ότι ήταν εύκολη στην αρχή. Με κοινό όμως στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, βάλαμε στην άκρη τους εγωισμούς και προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε σαν σύνολο. Μέσα από την καθημερινή και συστηματική προπόνηση ήρθε λοιπόν το χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο, με παγκόσμιο ρεκόρ».
«Καθοριστική η συνεισφορά των προπονητών μου»
Όσον αφορά την προσφορά του επιτυχημένου προπονητικού διδύμου του ΟΕΑ-ΝΑΒ, Σίμου Σάμιου και Σοφίας Τασίου, η ταλαντούχα αθλήτρια τονίζει: «Η συνεισφορά των προπονητών μου ήταν και είναι πολύ μεγάλη και καθοριστική. Μου έμαθαν να ξεπερνώ τις δυσκολίες, να είμαι πειθαρχημένη στην προπόνηση και να πιάνω σωστά το κουπί. Χάρις σε εκείνους έχω αρχίσει να βλέπω εξέλιξη. Με τις σωστές συμβουλές τους και την σκληρή προγραμματισμένη προπόνηση ο ΟΕΑ-ΝΑΒ βρίσκεται συνεχώς ψηλά σε επιδόσεις, αλλά κυρίως σε ψυχολογία και ηθικό. Είναι πολλοί οι συναθλητές μου που έχουν επίσης διακριθεί σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, όπως ο Παναγιώτης Αδάμ, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Ζωγράφος, η Έλενα και η Ειρήνη Βαρελοπούλου, η Αγγελική Αραμπατζή, ο Βασίλης Μπαρούτας, ο Γρηγόρης Σχιζοδήμος και πολλοί άλλοι».
«Σε αυτόν τον όμιλο που βρίσκομαι 6 χρόνια, όλοι οι αθλητές έχουμε μάθει πρώτα από όλα να εκτιμούμε αυτά που έχουμε και δεύτερον να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο την κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Οι διακρίσεις μας διαχρονικά είναι δυσανάλογες με τον υπάρχοντα εξοπλισμό του ομίλου, κάτι που κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερες τις επιτυχίες μας», και ολοκληρώνει.
«Η στήριξη της Ομοσπονδίας είναι ουσιαστική»
Αναφορικά με την προσφορά της ΕΚΟΦΝΣ στους αθλητές που φορούν “το γαλανόλευκο κορμάκι”, η Σοφία Δαλίδου δηλώνει: «Η στήριξη της Ομοσπονδίας είναι ουσιαστική. Μετά την επιλογή του κάθε αθλητή στα κοινόβια της Εθνικής του παρέχεται η δυνατότητα καθημερινών προπονήσεων στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, διαμονή, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες και φυσικά αθλητικός εξοπλισμός. Για τους αγώνες στο εξωτερικό προσφέρεται εξ ολοκλήρου κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων. Το πιο βασικό όλων είναι ότι οι ιθύνοντες είναι δίπλα μας και μας βοηθούν».
«Να νιώσω ξανά μοναδικά συναισθήματα με την “γαλανόλευκη”»
Τέλος κάνει λόγο για τα επόμενα της πλάνα, υπογραμμίζοντας τα εξής:«Προσπαθώ να προχωρώ βήμα-βήμα. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα γι’ αυτή την χρονιά να είμαι υγιής και από εκεί και πέρα να βάλω τα δυνατά μου, ούτως ώστε να φέρω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Βέβαια, ο μεγάλος μου στόχος είναι να βρίσκομαι στην Εθνική και να νιώσω ξανά μοναδικά συναισθήματα εκπροσωπώντας την “γαλανόλευκη”. Όσον αφορά το ακαδημαϊκό σκέλος, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αποφασίσει ακόμη τι σπουδές θα με ενδιέφερε να ακολουθήσω. Θέλω να εισέλθω σε μια σχολή που θα αρέσει πραγματικά. Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν έχεις και τα αναμενόμενα αποτελέσματα».