19/04/2024
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες Διεθνή HOT

“Έφυγε” ο εμβληματικός Θορ Νίλσεν

Bαρύ πένθος σκόρπισε στον χώρο της παγκόσμιας κωπηλασίας ο θάνατος του σπουδαίου προπονητή και τεχνικού συμβούλου Νορβηγού Θορ Νίλσεν, σε ηλικία 92 ετών.

Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του είναι ο θρυλικός Νορβηγός είναι τεράστια. Ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής ανάπτυξης της Παγκόσμιας Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής της Αγωνιστικής Κωπηλασίας. Διετέλεσε μάλιστα διευθυντής στο συμβούλιο και στην εκτελεστική επιτροπή της Παγκόσμιας Κωπηλασίας, ενώ το διάστημα 1994/1997 ήταν Πρόεδρος της Σουηδικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας.

Στην 60ετή και πλέον καριέρα του, ο Νίλσεν ανέλαβε πολλές εθνικές ομάδες ανάμεσα στις οποίες και την Ελληνική, αναλαμβάνοντας με μεγάλη επιτυχία την θέση του τεχνικού συμβούλου της ΕΚΟΦΝΣ, κατά την δεκαετία του 90′.

Ο εβληματικός προπονητής έχει λάβει περισσότερα από 30 χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς και οκτώ χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Εξάλλου, αρκετοί καταξιωμένοι αθλητές έχουν προπονηθεί υπό τις οδηγίες του, όπως ο σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ, ο Πέρτι Κάρπινεν, η Τρίσια Σμιθ, ο Τόνι Ο’Κόνορ και άλλοι πολλοί. Το 2003, έλαβε το βραβείο World Rowing’s Distinguished Service στην ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων της World Rowing.

Η συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΕΚΟΦΝΣ:

ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ. ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΘΟΡ ΝΙΛΣΕΝ

Τη απώλεια του σπουδαίου προπονητή και τεχνικού συμβούλου Νορβηγού Θορ Νίλσεν θρηνεί η Παγκόσμια αλλά και η ελληνική κωπηλασία. Ο Θορ Νίλσεν «έφυγε» σε ηλικία 92 ετών έχοντας διαγράψει για 60 και πλέον χρόνια μια σπουδαία καριέρα ως προπονητής για πολλές Εθνικές ομάδες σε όλο τον πλανήτη ανάμεσα στις οποίες και την Ελληνική αφού συνεργάστηκε ως τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ την δεκαετία του 90 συνδέοντας το όνομά του με πολλές επιτυχίες των γαλανόλευκων κουπιών.

Από τα χέρια του πέρασαν αθλητές θρύλοι της κωπηλασίας, όπως ο σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ, ο Πέρτι Κάρπινεν, η Τρίσια Σμιθ, ο Τόνι Ο’Κόνορ και πολλοί άλλοι.

Ήταν για πολλά χρόνια υπεύθυνος της Επιτροπής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ενώ ο εμβληματικός πρόεδρος της Ντένις Όσβαλντ τον ονόμασε «Θρύλο της κωπηλασίας».

Τα θερμά της συλλυπητήρια εξέφρασε η διοίκηση της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας με επιστολή του προέδρου της Γιάννη Βράμπα προς την πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριστόφ Ρολάν.